Czosnek

Czosnek to naturalny antybiotyk. Obniża ciśnienie krwi i hamuje rozwój bakterii. Zawarte w czosnku lotne związki siarki leczą infekcje dróg oddechowych. Rzadko zjadany w naturalnej postaci ze względu na zapach, który jest łatwy do zneutralizowania. Wystarczy zjeść natkę pietruszki lub wypić jogurt.

Czosnek bogaty jest w witaminy (B1, B2, PP, C, K), sole mineralne (potas, wapń, magnez) oraz olejki eteryczne bogate w siarczki i allicynę, która nadaje mu charakterystyczny ostry zapach. Naukowo udowodniono jego skuteczność w profilaktyce miażdżycy i profilaktyce antynowotworowej. Czosnek działa również antyoksydacyjnie i zwalcza pasożyty.

Czosnek i przeziębienie

Lotne związki siarkowe i olejków eterycznych zwalczają przeziębienie i infekcje wirusowe. Czosnek działa napotnie, rozrzedza wydzielinę i obniża gorączkę. W przypadku przeziębień najczęściej stosujemy ciepłe mleko ze zgniecionym ząbkiem czosnku.

Czosnek a zawał serca i udar mózgu

Czosnek obniża ciśnienie i rozrzedza krew. Powoduje rozkurcz naczyń krwionośnych i ułatwia rozpuszczanie skrzepów krwi, dzięki czemu zapobiega udarowi mózgu i zawałowi serca. Nie powinno się go stosować z lekami zmniejszającymi krzepliwość krwi. Czosnek obniża poziom złego cholesterolu (frakcja LDL) i podnosi poziom korzystnego cholesterolu HDL.

Czosnek obniża ciśnienie krwi

Efekt jest najbardziej widoczny w przypadku osób z nieleczonym nadciśnieniem i tych, u których leczenie konwencjonalnymi lekami nie przynosi efektu. U osoby zdrowej efekt jest nieznaczny i krótkotrwały.

Czosnek – przeciwwskazania

Dla zdrowego człowieka niewielkie dawki czosnku są zupełnie nieszkodliwe. W przypadku większych ilości może powodować podrażnienie żołądka. Nie powinny go stosować osoby cierpiące na wirusowe zapalenie wątroby lub marskość. Nie powinny go stosować osoby z niskim ciśnieniem oraz cierpiące na ostre zapalenie żołądka i jelit.

Może Ci się również spodoba

Strona używa plików cookies! Korzystając ze strony akceptujesz naszą politykę prywatności Polityka prywatności