Koenzym Q10

Z biologicznego punktu widzenia koenzym Q10 jest chinonem, czyli biologicznie czynnym związkiem organicznym. Występuje w mitochondriach komórek roślinnych i zwierzęcych. Odgrywa ważną rolę w międzykomórkowej wymianie energii. Największe skupiska koenzymu Q10 znajdują się w organach, w których ta wymiana jest najintensywniejsza – w sercu i wątrobie. Dawniej uzyskiwano go z serc i wątrób zwierząt rzeźnych. Dopiero po wynalezieniu taniej farmakologicznej syntezy koenzym upowszechnił się jako popularny suplement diety.

Do około czterdziestego roku życia nie odczuwamy niedoborów koenzymu, ale z czasem jego poziom spada i w wieku osiemdziesięciu lat jest dwukrotnie niższy niż u ludzi młodych. Za bezpieczną dawkę stosowaną bez konsultacji lekarskiej uznaje się 100mg dziennie. Koenzym Q10 znany jest głównie jako substancja wspierająca odporność organizmu, polepszenie funkcjonowania serca, antyoksydant i suplement wspierający organizm w przewlekłych chorobach neurologicznych. Szczególnie istotną rolę odgrywa w leczeniu chorobie Alzheimera. Dobre efekty uzyskano też w leczeniu paradontozy. Badania przeprowadzone przez New England Institute wykazały, że koenzym Q10 podawany zwierzętom chorym na białaczkę wydłużał ich życie. Testy kliniczne wykazały, że koenzym Q10 podawany pacjentom leczonym chemioterpią znacznie łagodzi skutki uboczne leków.

Koenzym Q10 stosowany jest z powodzeniem w profilaktyce i leczeniu chorób serca. W wielu krajach podawany jest pacjentom chorym na zastoinową niewydolność serca. Należy pamiętać, że koenzym Q10 nie jest lekarstwem i nie zastąpi terapii typowej dla konkretnej choroby. Koenzym Q10 nie zastąpi leków przypisanych przez lekarza prowadzącego.

Koenzym Q10 – zwiększone zapotrzebowanie

Zwiększone zapotrzebowanie na koenzym Q10 dotyczy osób starszych i chorych na przewlekłe, wyniszczające choroby. Zalecany jest jako suplement wspomagający w przypadku niewydolności mięśnia sercowego, nadciśnieniu i chorobach obniżających wydolność układu immunologicznego.

Koenzym Q10 – skutki niedoborów i zbyt dużych dawek

Niedobory koenzymu Q10 w pierwszej kolejności objawiają się osłabieniem, wynikającym z gorszej kondycji naszego serca. Postępująca niewydolność mięśnia sercowego objawia się spłyconym oddechem, notorycznym zmęczeniem, obrzękiem nóg w okolicach kostek. Jest substancją stosunkowo bezpieczną. Nie stwierdzono przypadków przedawkowania, a efekty uboczne występują tylko u 1% przyjmujących suplement.

Koenzym Q10 – najlepsze źródła

Nasz organizm potrafi wytwarzać koenzym Q10 z aminokwasów, ale potrzebuje do tego procesu kwasu foliowego i witamin z grupy B. W produktach spożywczych możemy go znaleźć w rybach (makrela, łosoś, sardynki), sercach i wątrobie. Poza tym dobrymi źródłami koenzymu Q10 są: oleju z kiełków pszenicy i oleju z oliwek brokuły, oleje i pieczywo pełnoziarniste. Niestety koenzym Q10 jest wrażliwy na obróbkę termiczną. Przyjmując koenzym Q10 należy pamiętać, że rozpuszcza się w tłuszczu.

Może Ci się również spodoba

Strona używa plików cookies! Korzystając ze strony akceptujesz naszą politykę prywatności Polityka prywatności