Magnez

Magnez w ludzkim organizmie występuje w małych ilościach. Przeciętnie jest to około 25 gramów. Spotyka się go w komórkach wszystkich tkanek, ale najwięcej, bo około 60% odkłada się w kościach i zębach. Duże ilości znajdują się również w sercu, wątrobie i trzustce. Dla naszego zdrowia bardzo ważna jest równowaga między jonami magnezu i wapnia, bo wpływa ona na funkcjonowanie układu mięśniowego i nerwowego. W krajach uprzemysłowionych obserwuje się niedobory magnezu w diecie. Wśród naukowców pokutuje opinia, że jedynym sposobem na uzupełnienie niedoborów jest suplementacja.

Magnez odpowiedzialny jest za wiele procesów w naszym organizmie. Wspomaga metabolizm cukrów i syntezę białek. Zapewnia właściwe przewodnictwo nerwowe i napięcie mięśniowe. Pozytywnie działa na psychikę i wspomaga rozwój kości. Działa przeciwmiażdżycowo i wzmacnia układ odpornościowy.

Magnez – zwiększone zapotrzebowanie

Magnez to jeden z makroelementów, którego właściwy poziom jest niemożliwy do uzyskania stosując dietę typową dla krajów rozwiniętych. Trudno w takim przypadku mówić o grupach o zwiększonym zapotrzebowaniu. Magnez zużywany jest przez mięśnie podczas zwiększonego wysiłku, więc jego większe ilości powinni dostarczać sportowcy i osoby pracujące fizycznie. Narażeni na niedobór magnezu są cukrzycy, osoby spożywające duże ilości alkoholu, osoby starsze i stosujące dietę niskokaloryczną. Zwiększona ilość wapnia i tłuszczu w diecie zaburza przyswajanie magnezu. Niedobory magnezu dotyczą również kobiet w ciąży i karmiących.

Magnez – skutki niedoborów

Niedobory magnezu są trudne do wykrycia nawet na podstawie analizy krwi i moczu. Najbardziej typowe dla niedoborów tego pierwiastka jest utrata apetytu, drażliwość, bezsenność, osłabienie, osłabienie mięśni, brak koordynacji mięśni. Kości stają się kruche, a synteza białek zostaje zakłócona. W wyniku uszkodzenia błon krwinek czerwonych może dojść do anemii. Niedobór magnezu może wpłynąć na zwiększone ryzyko zapadalności na nowotwory i białaczkę.

Magnez – najlepsze źródła

Tradycyjnie za najlepsze źródła magnezu uznaje się czekoladę. Tak naprawdę dotyczy to czekolady o dużej zawartości kakao, bo kakao jest prawdziwym źródłem magnezu w tym przypadku. Duże ilości magnezu znajdziemy w kaszy gryczanej, orzechach, zbożach (szczególnie jęczmień i pszenica), nasionach roślin strączkowych i oleistych. Wduże ilości magnezu znajdziemy zielonych częściach roślin (szpinak, szczaw, botwina). Jedna torebka kaszy gryczanej i dzienna porcja razowego pieczywa wysokiej jakości zapewni nam dzienną dawkę magnezu.

Może Ci się również spodoba

Strona używa plików cookies! Korzystając ze strony akceptujesz naszą politykę prywatności Polityka prywatności