Witamina D

Witamina D odgrywa szczególnie ważną rolę w przyswajaniu i przemianie wapnia i fosforu. Jest to szczególnie ważne w przypadku dzieci, bo wapń odgrywa decydującą rolę w kształtowaniu kości i zębów. Osoby wystawiające latem skórę na słońce są w stanie zmagazynować witaminę D na cały rok. W przeciwnym razie witaminę D należy przyswoić z pokarmu. Witamina D sprzyja przyswajaniu cynku, ale zwiększa zapotrzebowanie organizmu na magnez.

Poza wzmacnianiem kości witamina D poprawia odporność immunologiczną organizmu. Działa też przeciwzapalnie ograniczając wydzielanie cytokin prozapalnych. Należy pamiętać, że nadmierne dawki witaminy D mogą być bardzo szkodliwe. Zatrucie może prowadzić do niewydolności nerek i śpiączki. Dzienna dawka witaminy D nie może przekraczać 1800 j.m. lub 45µg dziennie. Z uwagi na dużą toksyczność nadmiernych dawek suplementację witaminy D należy należy prowadzić po konsultacji z lekarzem.

Witamina D – zwiększone zapotrzebowanie

Niedobory witaminy D w przypadku osób mających kontakt ze słońcem i stosujących zbilansowaną dietę praktycznie nie istnieją. Osoby pracujące w nocy i przebywające głównie w budynkach powinny zwrócić szczególną uwagę na uzupełnienie witaminy D ze spożywanych pokarmów. Dotyczy to również osób o ciemnym kolorze skóry mieszkających na północy. Szczególnie w okresie kiedy zapasy witaminy się kończą, czyli u schyłku zimy.

Witamina D – skutki niedoborów

Niedobory witaminy D na początku objawiają się bólami mięśni i kości oraz nadmierną potliwością. Objawy często bywają nie zauważone, bo ofiarami niedoborów są najczęściej dzieci. Poważniejszy stan prowadzi do deformacji kości i zębów w wyniku odwapnienia kości. Warto dodać, że stosowanie zawyżonych dawek witaminy D jest bardzo niebezpieczne. Główne objawy takiego stanu to zawroty głowy, nudności i wymioty. Długotrwałe przekraczanie zalecanych dawek może prowadzić do zwapnienia tkanek miękkich i odkładania wapnia w sercu i nerkach.

Witamina D – najlepsze źródła

Największe ilości witaminy D znajdziemy w tranach rybnych, tłustych rybach, żółtkach jajek, tłustym mleku i wątrobach zwierzęcych. Witamina D nie występuje powszechnie w pożywieniu, ale jest bardzo trwała.

Może Ci się również spodoba

Strona używa plików cookies! Korzystając ze strony akceptujesz naszą politykę prywatności Polityka prywatności