Ziemia okrzemkowa

Ziemia okrzemkowa, zwana również ziemią diatomową, w ostatnich latach zyskała na popularności jako suplement diety i środek na różnego typu dolegliwości. Stosowana jest doustnie w postaci proszku lub tabletek.

Powstaje w wyniku obumierania glonów, których skorupka opada na dno zbiorników i z czasem, wraz z innymi skorupkami tworzy skałę podobną do kredy. Kupując ziemię okrzemkową musimy się upewnić, że jest to wersja spożywcza, a nie przemysłowa. Ziemia okrzemkowa bogata jest w makroelementy. W skład spożywczej wersji wchodzi krzem (30%), wapń (19%), sód (5%), magnez (3%) i żelazo (2%).

Lecznicze właściwości ziemi okrzemkowej

Ziemia okrzemkowa najczęściej stosowana jest jako środek oczyszczający organizm z toksyn, złogów, bakterii i pasożytów. Redukuje nieprzyjemny zapach z ust. Często stosowana jest w celu poprawy stanu włosów i paznokci, oraz w profilaktyce osteoporozy i ogólnie w celu wzmocnienia kości. Korzystnie wpływa na poziom cholesterolu, wzmacnia serce, poprawia odporność i perystaltykę jelit. Ma pozytywny wpływ na przemianę materii – zapobiega biegunkom i reguluje zaparcia.

Ziemia okrzemkowa – środki ostrożności

Zaleca się aby udział ziemi okrzemkowej wynosił w diecie maksymalnie 1% dziennego spożycia. Należy pamiętać o wypijaniu dużej ilości płynów podczas kuracji. Przyjmujemy ją według wskazówek producenta, na czczo lub dwie godziny po ostatnim posiłku. W przypadku wystąpienia objawów przypominających grypę lub rozstrój żołądka należy zmniejszyć dawkę, aż do całkowitego przerwania kuracji. Nie mogą jej przyjmować kobiety w ciąży, kobiety karmiące piersią i dzieci poniżej 12 lat.

Może Ci się również spodoba

Strona używa plików cookies! Korzystając ze strony akceptujesz naszą politykę prywatności Polityka prywatności